مسیر خوانندگی یک مبتدی
هر کسی آرزو دارد که مثل دیوید کوک، مدونا، ماریا کری یا مانند ابی، شجریان، ادل و … بخواند. رویاهای بزرگ داشتن اولین قدم ما به سمت اهدافمان برای تبدیل شدن به یک خوانندۀ خوب است. در این دوره از زمان با پیشرفتهای وسیع در تکنولوژی، در دسترس بودن و نامحدود بودن فرصتها، هر چیزی امکانپذیر است.
مبتدیها چطور آواز خواندن را یاد بگیرند ؟
بهتر است قبول کنیم که تقریبا همه میخواهند با صداسازی به صدای خوانندگی خود برسند و آواز بخوانند و برای همین است که این مقاله به مبتدیها در صداسازی و خوانندگی کمک میکند.
نکتۀ قابل توجه این است که :
اكثر افرادي كه حتي اين استعداد را ندارند قادر به يادگيري تكنيكها و مهارتهاي صداسازي هستند و با تمرين و پشتكار ميتوانند به صدايي بهتر و دلنشينتر دست پيدا كنند و تنها عدۀ كمي هستند كه بنا به مشكلات فيزيولوژي و ذهني واقعا نميتوانند خواننده شوند.
آیا خوانندگان مبتدی واقعا به مربی صداسازی یا آموزش صداسازی و خوانندگی نیاز دارند؟
همه توانایی مالی این کار را ندارند و آموزش آواز توسط یک استاد خوانندگی ممکن است هزینۀ بالایی داشته باشد. اما آیا این هزینه کردن، میتواند معجزه کند و ما را یک شبه به خوانندهای موفق تبدیل میکند؟ حقیقت این است که نه. این امکان وجود ندارد. چیزی که همیشه توصیه میشود تمرین کردن است. تا زمانی که بدانیم کدام تمرینات صداسازی را انجام دهیم، درمسیردرست قرار داریم.
چند راهنمایی و نکتۀ مهم برای خوانندگان مبتدی :
به همه چیز توجه کنیم
هر خوانندهای باید در مورد استایلهای مختلف موسیقی و خوانندگی بداند. قطعا هرکس سلیقه وترجیح خاص خود را درسبک موسیقی و خوانندگی دارد اما بسیار مهم است که خود را در معرض ژانرهای مختلف از همه جای دنیا قرار بدهیم چرا که این به هرخوانندهای برای پیدا کردن مقصد روشن در موسیقی کمک میکند. بنابراین، صرف نظر از هر سبکی که میخواهیم روی آن تمرکز کنیم، حتما با سبکهای دیگر نیز آشنا شویم.
نظم شخصی داشته باشیم
منظم بودن و داشتن برنامۀ شخصی در موفقیت نهایی هر خوانندهای بسیار مهم هستند. امروزه، فاکتوری که مشخصۀ دنیای موسیقی است و باعث علاقۀ مردم به خوانندگی و موسیقی میشود، پر زرق و برق بودن آن است. شهرت و سلبریتی بودن و درآمدی که از این کار انتظار میرود، انگیزههای اصلی برای کسانی شده است که میخواهند وارد این مارکت شوند. اگرچه این یک جنبه از صنعت موسیقی است، اما چیزی که خیلیها متوجه آن نیستند، سخت کوشی، نظم، پشتکار در صداسازی و برنامهریزی شخصی مورد نیاز برای پیشرفت در این صنعت است.
تمرینات صداسازی انجام دهیم
این یک وجه مهم است که برای تبدیل شدن به خواننده ای موفق، ضروری است. به دنبال یک مربی صداسازی کاربلد در نزدیکی خود باشیم و سریعا برای کلاسهای صداسازی و تمرینات صداسازی ثبت نام کنیم. آموزش صداسازی، آسانترین راه برای رشد مهارت ما در خواندن است.
نباید اینطور فکر کنیم که یک شبه می توانیم در خوانندگی حرفهای شویم و خیلی سریع مثل خوانندههای مشهور مورد علاقهمان بخوانیم. با تمرین، صبر و پشتکار، ما هم میتوانیم به این هدف برسیم.
تمرین روزانه صداسازی داشته باشیم
باید همیشه زمانی را برای تمرین روزانۀ خوانندگی بگذاریم. میتوانیم این کار را حتی در هنگام دوش گرفتن، رانندگی کردن یا رسیدگی به کارهای خانه انجام دهیم یا حتی در مدرسه و یا محل کار. میتوانیم با تمرین هامینگ شروع کنیم وهرآهنگی که میخواهیم را ابتدا با هامینگ و سپس با صدای آوازی بخوانیم. این نوع گرم کردن صدا، همانطور که دربالا اشاره شد، ضروری است. اما باید درهنگام تمرین مراعات اطرافیان را هم بکنیم!
از تارهای صوتی استفادهی مناسب کنیم
هرگز به تارهای صوتی خود با بلت کردن ناگهانی و صدای بسیار بلند و کنترل نشده، فشار وارد نکنیم. این باعث درد و گرفتگی گلو میشود و بهبودی آن به چندین روز مراقبت و زمان نیاز دارد. حتی گاهی اوقات ممکن است صدای ما برای همیشه آسیب ببیند زیرا با استفادۀ نامناسب، یک صدای نرم به صدایی خشن تبدیل خواهد شد.
برای تمرین و اجرا، آهنگ صحیح را انتخاب کنیم
صدای خود را بفهمیم و درک کنیم. درک کنیم که صدای ما عمیق و قوی است یا خام، تیز است یا سبک و ملیح. همۀ آهنگها برای همۀ انواع صداها مناسب نیستند. ممکن است آهنگ خاصی را خیلی دوست داشته باشیم، اما این بدین معنا نیست که این آهنگ برای اجرا کردن، مناسب ما است.
سبک خود را بشناسیم و به سمت آهنگهایی برویم که به اجرای ما، جان بیشتری میدهند. البته که در یک اجرا، باید تنوع وجود داشته باشد، اما استراتژی خود را به خوبی برنامهریزی کنیم تا توجه مخاطب را به خود نگه داریم.
از صدای خود مراقبت کنیم
وقتی صدایمان را گرم می کنیم، بعید است که به صدایمان آسیب برسد یا به آن فشار وارد شود. در صورت گرم نبودن صدا، از خواندن نتهای بسیار بالا صرف نظر کنیم. اگر صدا را گرم نکنیم، احتمالا اجرای ضعیفی خواهیم داشت و به صدایمان آسیب خواهیم زد. همچنین تمرین پیش از اجرا، به وسیعتر شدن محدودۀ صدا و اجرای نتهای بالاتر کمک میکند. همچنین، گرم کردن تارهای صوتی میتواند به رها شدن تنشها و گرفتگیهای عضلانی کمک کند و گلوی ما را صاف کند. این کمک میکند که نتهای بالا و پایین خود را به نرمی اجرا کنیم.
از تارهای صوتی خود مراقبت کنیم
مراقب تارهای صوتیمان باشیم. هنگامیکه نمیخوانیم، به صدای خود استراحت بدهیم.مایعات گرم بنوشیم و اگر درد داریم، نخوانیم. آب گرم با کمی آب لیمو و عسل برای صدا خوب است. همینطور که به خواندن ادامه میدهیم، صدایمان نیز بهتر خواهد شد. پس ادامه دهیم.
هنگام آواز خواندن خودمان باشیم
نکتۀ مهم دیگر این است که هرگز نباید از سبک خواندن یک خوانندۀ دیگر تقلید کنیم. خیلی از مخاطبین هنگامیکه صدایی تقلیدی را میشنوند میگویند: “اگر این خواننده میخواهد از یک خوانندۀ معروف تقلید کند، چرا به او گوش دهیم. به همان خوانندۀ اصلی گوش میدهیم”! اگر بخواهیم رک باشیم، خیلی از خوانندگان معروف موفق شدهاند فقط به خاطر اینکه خودشان بودهاند و فردیت خود را حفظ کردهاند و از صدا یا سبک خود خجالت نکشیدند. آهنگ هرکسی را که برای اجرا انتخاب میکنیم، صدا و سبک طبیعی خود را حفظ کنیم. مردم اینگونه ما را بیشتر دوست دارند و احترام بیشتری برای ما قائل خواهند بود.
هنگام خواندن تنفس صحیح داشته باشیم
روزانه ده دقیقه تمرینات تنفس انجام دهیم. تمرین کنیم تا نتهای بالا و پایین خود را به درستی و بدون لرزش و خارج شدن اجرا کنیم. محدودۀ صدای خود را بشناسیم و آهنگهایی را انتخاب کنیم که مناسب این محدوده باشند، بخصوص در مراحل اولیۀ یادگیری و هر روز بخوانیم.
نکات حرفه ای برای مبتدی ها :
اگر در یادگیری خوانندگی جدی هستیم، نکاتی که برای مبتدیها گفته شد میتواند کمک بزرگی برایمان باشد. برخلاف آنچه که خیلی از مردم باور دارند، برای خواندن نتهای بالا نیاز به داشتن صدای اپرا نیست! تنها چیزی که نیاز داریم، توانایی ایجاد تن صدای خوب است که بتواند با آهنگی که میخوانیم، آمیخته شود.
ما باید خواندن صحیح را بیاموزیم و میتوانیم این کار را با دنبال کردن برخی تمرینات مهم انجام دهیم. به عنوان مثال:
1-تمرینات صداسازی
2-تمرین تنفس
3-تمرینات متعادل کردن رزنانسهای صدا
4-تمریناتی برای ریلکس کردن عضلات
5-خواندن بدون فشار آوردن به صدا و تارهای صوتی
در خوانندگی، همچنین باید یکسری دستورالعملها را دنبال کنیم و نتهای بالا و پایین در موسیقی را یاد بگیریم. نکتۀ خوانندگی این است که باید بدانیم چگونه تارهای صوتی خود را به صورت هماهنگ به کار بگیریم، چگونه درست نفس بکشیم، و زیر و بمی صحیح، میزان صدا، رنگ و تغییرات صدا را یاد بگیریم.
تکنیکهای مختلف صدا، بر روی هر شخص تاثیر متفاوتی دارد. بنابراین مهم است که قادر به یادگیری تکنیک مناسب باشیم، که برخی از آنها در این مقاله به عنوان راهنماییهای ابتدایی ارائه شدند.
نویسنده : علیرضا پوراستاد
برگرفته از مقالۀ جیمزمن(مربی صدا)
عالى بود استاد
سلام
از رضایت شما عزیزان بسیار خرسندیم
استاد میشه لطفا خود تمرینات هم اموزش بدین
سلام استاد.ببخشید شما خودتون هم تدریس انجام میدین؟
سلام
بله تدریس توسط خود استاد انجام میشه. هر هفته تمرینات ارسالی رو گوشمیکنن و بررسی میکنن و در قالب چند فایل صوتی نظرشونو براتون میفرستن