نکات مهم خوانندگی برای آقایان
در خوانندگی و صداسازی، دامنۀ صدای خود را کشف کنیم:
اولین و مهمترین نکتۀ خوانندگی و صداسازی برای آقایان، تعیین دامنۀ صداست. منظور از دامنۀ صدا در صداسازی و خوانندگی چیست؟ دامنۀ صدا در صداسازی محدودۀ بین بالاترین نت و پایینترین نت موسیقی است که شخص میتواند با صدای نرمال و راحت اجرا کند. وقتی میگوییم راحت بخواند، منظور خواندن با صدایی در سطح صدای گفتار است، بدون داد زدن، فریاد یا فشار آوردن به صدا و بدون وارد شدن به فالستو.
در خوانندگی و صداسازی، ژانری را برای شروع انتخاب کنیم:
توانایی راحت خواندن و رسیدن به صدای خوانندگی در تمام ژانرهای موسیقی یا حداقل چند ژانر از موسیقی، دارایی بزرگی برای خوانندۀ جویای نام است. بنابراین، بهتر است که اگر سبک کلاسیک را دنبال میکنیم، پاپ، جاز یا هر چیز دیگر را هم یاد بگیریم.
در خوانندگی و صداسازی، قطعۀ مناسبی را انتخاب کنیم:
برای برای انتخاب قعۀ مناسب در خوانندگی و صداسازی، باید دامنۀ صدا و استایل خواندن خود را بدانیم. همه نمیتوانند در تمام دامنههای صدا یا هر نوع آهنگی بخوانند. اگر یک خوانندۀ مشهور با صدای خوب، آهنگ خوانندۀ دیگری را بخواند که برایش مناسب نیست، به نظر گوشخراش میآید. استایلهای مختلف را امتحان کنیم و از دیگران نظر بخواهیم. باید آهنگهایی را انتخاب کنیم که برای وضعیت فعلی ما مناسب هستند. وقتی مهارتهای خوانندگی ما پیشرفت کردند و دامنۀ صدایمان برای اجرای نتهای بالاتر وسیعتر شد، میتوانیم آهنگهای چالش برانگیزتری را انتخاب کنیم.
در خوانندگی و صداسازی، کنترل تنفس را یاد بگیریم:
کنترل نفس در خوانندگی و صداسازی یکی از مهارتهای ضروری است که خوانندگان مبتدی مرد باید یاد بگیرند. ما باید یاد بگیریم که چگونه عضلات حنجره را کنترل کنیم، و برای یادگیری تمامی استایلها آماده باشیم. به علاوه، باید در تکنیکهای مختلف خوانندگی حرفه ای شویم و وضعیت نشستن یا ایستادنی را هنگام خواندن داشته باشیم که اجازۀ عبور جریان هوا را به صورت حداکثری به ما بدهد. تکنیکهای ریلکس کردن و اجرای روی صحنه را نیز باید فرا بگیریم.
برای بهبود تکنیک تنفس خود در صداسازی و خوانندگی، حتما تنفس شکمی داشته باشیم یعنی :
باید مطمئن شویم که شکم ما هنگام دم و بازدم به تدریج باز میشود و هنگامیکه در حال خواندن هستیم، هوا باید به صورت کنترل شده از گلوی ما عبور کند. روش دیگری برای چک کردن اینکه آیا درست میخوانیم یا نه این است که در مقابل آینه بایستیم و خودمان را هنگام خواندن مشاهده کنیم. اگر سیب گلوی ما هنگام خواندن زیاد بالا و پایین میرود، باید برای کنترل آن بیشتر تمرین کنیم. فقط آن موقع است که میتوانیم بدون فشار آوردن به تارهای صوتی خود بخوانیم.
در خوانندگی و صداسازی، صدای خود را با تمرینات صداسازی تقویت کنیم:
بعد از کشف دامنۀ صدای خود، قدم بعدی بهبود کیفیت و قدرت صدا از طریق انجام تمرینات منظم صداسازی است. تمرینات صداسازی بخشی از آموزشهای خوانندگی و صداسازی هستند. با گامهای بالا رونده و پایین رونده شروع کنیم. ریتم، استکاتو و تمپو را تمرین کنیم. هنگام تمرین از فشار نیاوردن به تارهای صوتی برای خواندن نتهای بالا که خارج از دامنۀ صدای ما هستند، اطمینان حاصل کنیم. با تمرینات منظم صداسازی، دامنۀ صدای ما قطعا وسیعتر میشود و قادر به خواندن نتهای بالاتر خواهیم بود. اما تا آن زمان، مراقب باشیم که به صدای خود آسیب نزنیم.
در خوانندگی و صداسازی، مهارت های شنیداری خود را بهبود ببخشیم:
گوش کردن به اندازۀ تمرین خوانندگی اهمیت دارد. باید یاد بگیریم که در خوانندگی و صداسازی باید به خوبی گوش بدهیم و متوجه بشویم که خوانندگان دیگر چطور اجرا میکنند. همچنین باید تنوع شنیداری خود را با گوش دادن به انواع مختلف آهنگ و سبکهای مختلف تقویت کنیم و یاد بگیریم که به جای اکتفا کردن به سبکی که با آن راحت هستیم، ژانرهای دیگر را هم بتوانیم بخوانیم. با گوش دادن به خوانندگانی مانند مایکل جکسون، باب مارلی، علی خان و خیلیهای دیگر میتوانیم چیزهای زیادی در مورد زیر و بمی صدا، طرز بیان و ادای کلمات و غیره، بیاموزیم. ابهبود مهارت شنیداری در خوانندگی و صداسازی راهنمایی بسیار مهمی برای خوانندگان مرد است چرا که باید بدانیم مخاطبین ما شامل طیفهای مختلفی از افراد هستند. بنابراین وظیفۀ ما است که این تنوع را به خوبی ارائه دهیم.
در خوانندگی و صداسازی، صدایمان را سلامت نگه داریم:
وقتی مردم به راههای حفظ سلامتی صدا فکر میکنند، معمولا قبول ندارند که سلامت کلی بدن برای خوانندگی ضروری است. برای هر خوانندهای بسیار مهم است که بدن سالمی داشته باشد. بدن سالم، صدایی جوان و سالم را به ما میدهد. ششها در داشتن صدای خوب نقش حیاتی دارند. هر چه ظرفیت ششهای یک خواننده بیشتر باشد، خوانندگی او بهتر میشود. خواندن تنها به وسیلۀ تارهای صوتی و ششها انجام نمیشود، بلکه شامل حرکت تمام بدن میشود. بسیاری از خوانندگان حرفهای، ساعتها روی صحنه فعال هستند. این نیازمند آمادگی کامل بدنی است و ما باید نقشهیابی بدن در خوانندگی را بدانیم. ما میتوانیم بدن و ششهای خود را همزمان با تمرینات صداسازی آماده نگه داریم. تمرینات صداسازی سبک مثل پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا، بهترین گزینهها برای یک تمرین خوب و بدون ریسک آسیب در صداسازی هستند. در حقیقت تمرینات جسمی مداوم ظرفیت ششهای ما را برای خوانندگی بهبود میبخشد. برای اینکه بدنمان از درون آماده باشد، باید رژیمی شامل میوهها و سبزیجات تازه داشته باشیم. اگر سیگاری سنگین هستیم، سعی کنیم سیگار را ترک کنیم.
در خوانندگی و صداسازی، گرم کردن صدا قبل از خواندن:
یکی از بهترین راهنماییها برای خوانندگی، داشتن تمرینات گرم کردن صدا یا همان وارم آپ قبل از آواز خواندن است. خوانندگی تفاوتی با ورزشهای بدنی ندارد. عضلات و تارهای صوتی ما هر دو برای گرم شدن و داشتن سرعت کامل نیاز به زمان دارند. تمرینات گرم کردن صدا زیادی وجود دارند که تارهای صوتی را برای خواندن آماده میکنند. در ابتدای تمرین، آرام و نرم بخوانیم و به صدای خود فرصت گرم شدن و رسیدن به سرعت کامل را بدهیم. صدا نباید قبل از آماده شدن تحت فشار قرار بگیرد. هیچ اشکالی ندارد که نتی که برایمان خیلی بالا است را در اکتاوری پایینتر بخوانیم. هر خوانندهای نیاز به تمریناتی در صداسازی و خوانندگی دارد که تواناییهای او را بیشتر کند. یک خوانندۀ خوب در تمام نواحی و گامهای موسیقی کار میکند. گرم کردن صدا در صداسازی قبل از خواندن، تحمل آن را بالا می برد و تواناییهای ما را برای خواندن در نواحی و استایلهای مختلف موسیقی بیشتر میکند.
در خوانندگی و صداسازی، آموزش آواز:
هر خوانندۀ جدی باید یک مربی صداسازی داشته باشد. خوانندههایی که تازه شروع به کار کردهاند باید مربی خوبی داشته باشند که به آنها در پیدا کردن صدایشان کمک کند. یک مربی خوب صداسازی با تمرینات آوازی میتواند به ما در پیدا کردن دامنۀ صدایمان کمک کند. با تمرینات بخصوصی که برای هر خواننده در نظر گرفته میشود، مربی صداسازی میتواند در تنفس، قوی کردن صدا و وسیع کردن محدودۀ صدا کمک کند. مربی صداسازی و خوانندگی به ما راهنماییهای عالی در خواندن میدهد و به ما کمک میکند تا از شر عادتهای بد خلاص شویم. با تمرینات مداوم صداسازی، ما مجبور میشویم بیشتر تلاش کنیم و این تواناییهای ما را در خوانندگی و صداسازی به درجات بالاتر میبرد. خوانندهها باید اطمینان حاصل کنند که مربی صداسازی واجد شرایطی را انتخاب میکنند. برای معرفی مربی خوب صداسازی میتوانیم از افراد و نهادهای مرتبط کمک بگیریم. هر خوانندهای، چه تازه کار باشد و چه حرفهای و دارای درآمد میلیونی از موسیقی، به آموزش های مداوم خوانندگی و صداسازی نیاز دارد.
در خوانندگی و صداسازی، بعضی از بایدها و نبایدها برای خوانندگان مشتاق مرد:
تمرینات صداسازی:
هیچ چیز جای تمرینات صداسازی، صبر و پشتکار در خوانندگی را نمیگیرد. کمی استعداد و تلاش فراوان تاثیر زیادی در ساختن یک ستارۀ صداسازی و خوانندگی از ما خواهد داشت.
ترک سیگار در صداسازی:
سیگار نکشیم. سیگار کشیدن قطعا به تارهای صوتی ما آسیب میزند و به صدایمان حالت خشن و ناسالمی میدهد که برای گوش شنوندگان خوشانید نیست.
تغذیه درست در صداسازی:
از تنقلات چرب، غذاهای سرخ کرده و خوراکیهای شکلاتی دوری کنیم چرا که برای صدا خوب نیستند. آب سرد و بستنی و همچنین هر چیزی که خیلی داغ باشد را هم قبل از اجرا نخوریم. هر خوراکی سردی، گلو را خشک میکند و باعث شکست صدا میشود. مقدار زیادی مایعات ولرم بنوشیم.
نویسنده: علیرضا پوراستاد
برگرفته از مقالۀ جیمزمن (مربی صداسازی)
https://majoringinmusic.com/